Minister afviser at udskyde producentansvaret
Pr. 1. oktober 2025 skal danske virksomheder selv være garanter for - og selv betale - at deres emballage bliver genanvendt efter "forureneren-betaler-princippet".
Det kaldes 'producentansvaret for emballage' og træder i kraft den 1. oktober 2025.
Men den seneste tid er den samlede håndtering af producentansvaret kritiseret kraftigt, og miljøministeren - der tidligere har udskudt opstarten af producentansvaret - er blevet opfordet til at udskyde producentansvaret endnu engang.
Men miljøminister Magnus Heunicke (A) afviser at udskyde datoen for implementering af det udvidede producentansvar for emballage. Det skriver han i et skriftligt svar til Børsen efter fortsat kritik af myndighedernes håndtering af producentansvaret, der havde frist for tilmelding 31. august.
Myndighederne er i den seneste tid blandt andet blevet kritiseret for, at den samlede vejledning for registrering til producentansvaret for emballage ikke var offentliggjort før deadline den 31. august.
Miljøstyrelsen har dog afvist kritikken, har RetailNews' søstermedie, Plastforum, tidligere beskrevet.
Udvidet producentansvar for emballage
- Det udvidede producentansvar på emballage betyder, at distributør - herunder påfyldere og producenter og importør af fyldt emballage - gøres finansielt og praktisk ansvarlige for indsamling og genanvendelse af deres emballageaffald.
- Formålet er at højne genanvendelsen af emballageaffaldet og skabe incitament til cirkulært design ved arbejde efter ”forurener-betaler-princippet”.
- Det er afgørende, at producenterne har praktisk ansvar for sortering og genanvendelse af emballageaffaldet, samt indflydelse på indsamlingen, så det kan målrettes deres produktion med genanvendte råstoffer.
- Virksomhederne kan enten vælge at indgå i en kollektivordning, hvor de betaler for fælles affaldshåndtering efter markedsførte mængder, eller etablere et individuelt system.
- 41.000 danske virksomheder vurderes at blive omfattet af det udvidede producentansvar og den årlige regning, som producenterne skal betale, forventes at løbe op i mindst 2,3 milliarder kroner.
- Genanvendelsesprocenten for husholdningsaffald skal hæves til 55 procent i 2025, 60 procent i 2030 og 65 procent i 2035. I 2017 var genanvendelsesprocenten i Danmark på 46 procent.
- Ordningen træder i kraft 1. oktober 2025.
- I Danmark har vi producentansvar på elektriske og elektroniske produkter, biler, batterier og akkumulatorer, engangsemballager til drikkevarer (Pant- og retursystem),
- I de kommende år bliver der etableret udvidet producentansvar på emballage og engangsplast såsom vådservietter, balloner, letvægtsbæreposer, tobaksprodukter med filtre og fiskeriredskaber.
- Emballage, der er omfattet pant- og retursystemet, er ikke omfattet producentansvaret.
Kilde: Dansk Industri
Sådan bliver det!
I dag 16. september har 5.087 virksomheder registreret sig hos Dansk Producentansvar. Om det er et stort tal eller et mindre tal er svært at afgøre, idet ingen med sikkerhed ved, hvor mange virksomheder der er underlagt ordningen.
I første omgang estimerede myndighederne, at op mod 40.000 virksomheder sender produkter med emballage på markedet.
Siden er mikrovirksomheder undtaget ordningen, og tallet er derfor nærmere mellem 5.000-10.000 virksomheder.
Udskyder man producentansvaret til 2026 på dansk jord vil det betyde, at Danmark overtræder den frist, EU-Kommissionen har fastlagt. Blandt andet derfor afviser Magnus Heunicke overfor Børsen at udskyde datoen for opstarten.
- Vi er i kredsen af partier bag aftalen enige om, at producentansvaret skal starte fra den 1. oktober 2025. Det er allerede senere end EU-Kommissionens frist, som er den 1. januar 2025, og det ønsker vi ikke at udskyde længere, skriver han i et mailsvar til Børsen.